miercuri, 20 mai 2009

Dosarele vietii

Sa fii mama e lucru mare. Sa fii o mama care trebuie sa isi depuna dosarul pentru indemnizatia de mama...trebuie sa ai nervii tari. E incredibil, incredibil cum ne maninca procedurile, ca sa nu spun birocratia. Iti trebuie nervi de otel ca sa reusesti sa stringi toate hirtiile care iti trebuie la dosar. Iti trebuie si dosar. Cu şină. De fapt, iti trebuie 4 dosare, pentru 4 lucruri diferite. Copii dupa copii, negatie de la primaria unde s-a nascut copilul, care primarie nu e aia unde avem casa, inscrierea copilului in livretul de familie, adeverinte de la fiecare loc de munca samd.

Ajung victorioasa la ghiseu, cu ajutorul ingerului meu pazitor Marcu, predau actele toate, completez 4 cereri si la sfirsit aflu asa:

1. Pentru alocatia de stat in valorea de 200 ron, desi copilul e nascut pe 6 martie, banii ii iei incepind din aprilie, dar ii vezi in iulie!!! Cit despre diferenta aia de aproape o luna am fost asigurata ca se regleaza la 18 ani. Pam,pam!

2. Ajutorul de trusou, in valoare de 150 ron, si indemnizatia de nastere in valoare de 230 ron le puteti ridica de la casierie pe datele de 8, 9,13,14,15 IULIE. Va repet: copilul s-a nascut la inceputul lui martie!

Insa, cea mai tare faza vine la sfirsit. Dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului e complet, are de toate in el. Doar o singura problema: nu pot sa il primeasca, pentru ca e prea devreme. trebuie sa treaca nu stiu cite zile de la nastere si nu stiu cite zile de medical, ca sa poata lua dosarul. Care dosar pleaca de la primarie, la nu stiu ce comisie de pe linga minister care analizeaza si daca totul e ok, marca banul! In August, evident:)

Ma simt implinita dupa ziua de azi. Faptul ca am fost in 5 institutii diferite, practic am alergat de la una la alta, si am reusit sa nu ma enervez, imi spune ca totusi stau bine cu nervii.

Rabdare! Atit va doresc!

18 comentarii:

  1. auzi? da' iti dai seama ca in iulie iei asa, ca la vreo 1500 ron? vezi, statul te ajuta sa faci economii

    RăspundețiȘtergere
  2. Cunoastem ....
    Eu l-am depus pe ala de indemnizatie de 2 ori...o data la 42 de zile de la nastere si o data pe 14 februarie anul asta pentru majorare...majorare care desi suntem in MAI inca nu am primit-o ...mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  3. maria - imi dau seama...m-am scos!

    Nadina - xanax,nu,nu,nu!

    lala - pai nu inteleg de ce au spus ca e prea devreme sa depun dosarul ca doar au trecut 42 de zile de la nastere...nu inteleg

    RăspundețiȘtergere
  4. daca ai avut deja 42 de zile de post natal nu inteleg nici eu de ce ti-au spus ca e prea devreme :(

    RăspundețiȘtergere
  5. nu stiu daca mai convins sa merg sau sa nu mai merg sa fac acest dosar. acum 4 ani si 8 luni trusoul nu exista, de indemnizatia de nastere am aflat cu vreo doua luni mai tarziu dupa ce expirase termenul de depus actele, iar alocatia lui tudor n-am luat-o niciodata pentru ca nu am depus dosarul. daca am facut bine sau nu...nu stiu ce sa zic. s-o da si retroactiv? sunt cam 56 luni...

    RăspundețiȘtergere
  6. Păi nu ţi-au primit dosarul pentru că trebuie să treacă TOATE cele 100 şi nu ştiu câte zile de medical prevede legea că ai dreptul să-ţi iei. Pentru ca e OBLIGATORIU să ţi le iei ca să poţi intra apo în concediul de creştere a copilului !
    Şi dosarul nu se primeşte, Doamne fereşte, mai devreme. Ci în maxim 60 (parcă) de zile lucrătoare de când ţi s-a terminat medicalul. NU MAI DEVREME ! Cred că bieţii funcţionari s-ar încurca în dosarul tîuău, nu de alta. Şi nu care cumva să întârzii, că e vai şi-amar de tine !
    Şi gândeşte-te că tu eşti un caz fericit. Noi astea de-am născut înainte de legea nouă a trebuit să mai facem şi dosar de recalculare... Alte cozi, alte distracţii...!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ooooooooooo, da, I do remember Bu facand dosare peste dosare, adunand variate hartii si finally plecand furios la primarie cu patru dosare, fiecare cu cate doua copii xerox de la toate documentele necesare plus altele pe care s-a gandit el ca poate i le cere, de s-a crucit functionara cand i-a pus teancul in fata... Iar cand l-a intrebat confuza pe Bu "ce e cu toate astea"??? el i-a raspuns resemnat ca "a adus totul, ca el nu vrea se mai intoarca acasa dupa nu stiu ce hartie"... :D

    By the way: si mie mi-a spus functionara ca nu pot depune dosarul pt concediul de maternitate decat incepand cu a doua zi dupa ce il termin pe cel postnatal, dar ca procesarea dosarului dureaza cel putin doua luni. Timp in care pot sa mor linistita de foame, pam-pam...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ooooo, da, I do remember Bu adunand cele mai stupide adeverinte si certificate posibile si finally plecand la primarie cu patru dosare, fiecare cu cate doua copii xerox ale actelor cerute plus alte acte pe care s-a gandit el ca poate i le cere, de s-a crucit functionara cand i-a pus teancul in fata... Iar cand l-a intrebat confuza "ce sunt astea?" Bu i-a raspuns resemnat ca a adus toate actele pentru ca el nu mai vrea sa se intoarca acasa dupa nu stiu ce hartii... :D

    Iar mie mi s-a explicat ca nu pot depune dosarul pentru concediul de maternitate (acei faimosi 85%) decat incepand cu a doua zi dupa terminarea celui postnatal, insa procesarea actelor dureaza cel putin doua luni, timp in care pot sa mor de foame fara bani, pam-pam...

    RăspundețiȘtergere
  9. Mooooaaaaamaaaaa...ai, totusi, nervii tari! Parol! Maria are dreptate! Uite aşa ai făcut nişte economii :::))

    RăspundețiȘtergere
  10. Doamenlor dragi, io sincer asteptam niste incurajari de la voi:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Hmmm... nu stiu cum de m-am exprimat in dublu exemplar, eram convinsa ca dintr-o regretabla eroare am pierdut primul comentariu asa ca am reluat ideea, scuze... Dar hei, acum poti alege pe care vrei sa-l pastrezi (poate chiar pe amandoua... :-)).

    Gata, ma duc la primarie pentru banii de tusou si prima de nou nascut- daca iese bine revin cu incurajari :D.

    RăspundețiȘtergere
  12. ifi, bag eu incurajari. spune de care vrei :))))

    auzi, dar pt trsoul ala si indenmizatia de nastere, care e termenul limita?

    RăspundețiȘtergere
  13. Zu - si eu voi ridica banii de truso. In iulie:)

    Bogdana- nu cred sa fie vreun termen limita. Desi fiind vorba de luat bani de la stat...

    RăspundețiȘtergere
  14. Data viitoare sa cobori cativa Arhangheli din cer ca sa se enerveze impreuna cu tine.Asta e un sfat de mentinere a moralului.

    RăspundețiȘtergere
  15. eu am inceput deja sa ma pregatesc psihic pentru moment. am calculat eu si o sa fie prin august. deci cum nu se poate mai bine pentru plimbari prin oras. imi propun sa imi schimb repede-repede buletinul pe bragadiru, poate o fi mai usor la o primarie de oras mic. zic..

    RăspundețiȘtergere
  16. Am reusit :D asa ca vin cu detalii: trusoul trebuia sa-l iau in martie dar cand am vazut ce coada era... am facut stanga'mprejur si m-am lasat pagubasa. Acum (in mai) am avut un puseu de curaj si am zis sa sun, sa intreb daca ma pot reprograma. S-a putut si, oooo, bucurie maxima, la sectorul 2 astia cu reprogramarile se duc in alte zile asa ca nu numai ca nu e coada, e pustiu!!!! Zic eu ca merita verificata figura cu reprogramarea: in cazul meu cred ca stateam la coada aia 3-4 ore, asa am terminat in 10 minute.

    RăspundețiȘtergere