marți, 1 decembrie 2009

A fost odată în România

Dacă aveai Pepsi in frigider erai smecher.
Daca puteati sa treci putin granita in Bulgaria te considerai un om cu o vacanta reusita.
Daca bunicul prindea bon in fata la coada de paine era bucurie in familie.
Salamul de 64 era o delicatesa, hainele unicat nu existau in magazine, vedeai straini doar la mare cind treceai umil prin sala lor de mese plina cu bunatati, ca sa ajungi in sala de mese dedicata romanilor unde mincarea era cum era.
Imi aduc aminte cu ce eforturi faceau ai mei rost de carti. Cu pile mari la Centrul de librarii...Si câte si mai câte!

Astăzi, Observatorul vă propune la ora 19.00 o campanie eveniment: A fost odata în România... 2 reporteri inimosi, Nadina si Petre ( care la revolutie aveau 5 ani ) si o sefa de sectie eveniment, in pragul nasterii, Oana Despa, va propun interviuri si subiecte cutremuratoare cu oamenii vremii.

Mai multe gasiti aici: http://www.nadinacampean.blogspot.com/.

3 comentarii:

 1. Ma rog...pe vremurile alea aveam vreo 2-3 ani...dar inca imi aduc aminte cum la ora noua se intrerupea curentul si stateam la lumanare.Ca sa nu stea oamenii pe strazi, ci sa se trezeasca a doua zi de dimineata saturati de somn si pregatiti de munca...Dar pe atunci cam toti aveau de munca...Nu ca acum cu milioanele noastre de someri care stau noaptea la colt de strada sa iti dea in cap!

  RăspundețiȘtergere
 2. Muzeul Naţional de Istorie a României organizează în perioada 16 decembrie 2009 – 28 februarie 2010 expoziţia „România. Decembrie 1989“. Vernisajul va avea loc la data de 16 decembrie 2009, ora 13.30, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, Calea Victoriei nr. 12.
  Expoziţia „România. Decembrie 1989“ este structurată tematic, în două importante capitole.
  Organizatorii proiectului şi-au propus ca primul capitol să ilustreze viaţa românilor în ultimii ani de existenţă ai regimului Ceauşescu, anii ’80, caracterizându-se ca o perioadă de privaţiuni economice şi sociale la care a fost supusă populaţia. Acestor constrângeri li s-au adăugat politica represivă bine instrumentată de organismele partidului-stat faţă de orice manifestare anticomunistă, distrugerea patrimoniului monumental şi sistemizarea urbană şi rurală agresivă şi nu în cele din urmă cultul personalităţii propagat de Nicolae Ceauşescu – particularitate specifică regimului comunist din România. Astfel, secţiunea dedicată anilor ‘80 cuprinde diverse mărturii fotografice şi documentare, obiecte muzeistice integrate într-un context scenografic sugestiv, scopul fiind acela al ilustrării coordonatelor opresive din România acelor ani.
  Al doilea capitol al expoziţiei este dedicat Revoluţiei din decembrie 1989 care a culminat cu ceea ce părea imposibil dar care a devenit posibil – căderea dictatorului. Semnificativele documente, fotografii, arme şi obiecte personale ale martirilor căzuţi la Timişoara, Bucureşti, Cluj-Napoca, în alte oraşe ale ţării în decembrie 1989, ilustrează Revoluţia care a pus capăt dictaturii comuniste în România. Tuturor acestor mărturii li se adaugă fotografii care evidenţiază evoluţiile politice democratice de la sfârşitul anilor ’80 din Polonia, Ungaria şi Cehia.
  La organizarea acestei expoziţii au colaborat prestigioase instituţii: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, Muzeul Banatului, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Muzeul Naţional Filatelic, Agenţia Naţională de Presă, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Serviciul Român de Informaţii, Centrul Cultural Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Polonez, toate acestea contribuind la proiectul expoziţional prin prezentarea unor importante mărturii muzeistice şi documentare.

  RăspundețiȘtergere
 3. Site-ul www.comunismulinromania.ro este un proiect derulat de Muzeul National de Istorie a Romaniei. Aici veti gasi o bogata arhiva fotografica din patrimoniul MNIR referitoare la perioada comunista, documente inedite, studii de specialitate ale muzeografilor implicati in proiect dar si o colectie de articole din presa care trateaza acest subiect.

  RăspundețiȘtergere