marți, 7 aprilie 2009

Braşovul, o altă Românie - episodul 2

Ieri dimineţă, mă uitam la parcarea din spatele blocului din Braşov. Perfect nemţească. Locurile sunt frumos delimitate, numerotate, fiecare şofer are un T ( montat de primarie) din acela pe care îl ridici când pleci de acasă. Asta, ca să nu îţi ocupe nimeni locul. Locul tău plătit.

În Bucureşti, dacă ai loc de parcare plătit, nu ai dreptul să îti montezi aşa ceva. Că vine primăria şi te amendează. Şi dacă vreun bizon se pune pe locul tău, chemi poliţia, care dacă vine îi dă amendă. Teoretic. Până îşi ridică musafirul nepoftit maşina, tu ce să faci? Că pe stradă nu poţi parca, pentru că iei amendă. Şi tot aşa...

În spatele blocului din Braşov e şi un părculeţ. Micuţ, dar perfect pentru ceata de bunici, cu nepoţii din dotare. Cîteva bănci, iarbă verde şi un leagăn. O masă unde bătrânii joacă seara şah. Aseară, mă gândeam ce loc frumos şi curat. Nu e greu să amenajezi aşa ceva. Teoretic, e suficient dacă vrei să iei o gură de aer. Nu mai trebuie nimic făcut, ca locul să arate foarte civilizat. Ei bine, m-am inşelat. Chiar dacă parcul părea nou nouţ, azi dimineaţă niste mesteri vopseau băncile si migăleau la masa de şah. Aşa, ca să arate ca la revistă! În ciuda mea!!!

Şi ce? Eu am buletin de Bucureşti...

13 comentarii:

  1. Păi aici la bucureşti lucrurile stau altfel....altă lume...na...capitalişti..imbătaţi de prostia crasă in care se scaldă zi de zi...cum sa te simţi bine printre cocalari si manelişti???si nu vb de ăia care stau la parter la mall, cu un pai in gura , privirea tâmpă ,tricou mulat ,pantofi de lac şi care sunt foarte mulţumiţi de statutul lor social , nu, eu vb de ăia care işi iau telefon de 25 de mil. şi nu au bani sa treacă strada..vb de primatele care mă agresează peste tot...inclusiv in casa mea !!vb de ăia care işi tunează daciile cu volan de bemveu....ca poate asa dă mai bine prăpăditu in faţa unei analfabete....fiecare cum poate aşa e viaţa de bucuresti....pt ăla cu girofaru care mă obligă să ma dau eu netrebnic din faţa lui e bine e de mother fu....dar pt ăla care se uită la medelin la ora 17,00 e grav...stă prăpăditu cu foamea in glandă.....visează frumos, aspiraţional poate ,dar are mândria că trăieşte şi el in bucureşti...ca aici e şmecheria...e ce zici mami ???

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ma zic nimic. Visez la ziua in care vom avea independenta financiara sa fugim din Bucuresti. Pina atunci...cu dragoste le trecem pe toate:)

    RăspundețiȘtergere
  3. mah, eu iti spun ceva... toti ne plangem non stop de orasul asta, dar nu cred ca e perfect nicaieri. eu sunt nascuta-crescuta aici si sunt la fel de frustrata. dar in acelasi timp cred ca, ei bine, ca pot sa schimb ceva... incetul cu incetul, cu rabdare... si bottom line, imi iubesc orasul, asa imperfect cum e el...

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea, eu am visat toata viata mea la Bucuresti. Saream la gatul celor care indrazneau sa imi spuna ca e nasol in Bucuresti. Acum 5 ani cind m-am mutat la capitala...mergeam de nebuna pe strazi. Acum...nu e zi sa merg pe strada si sa nu aud maneaua racnind din vreun telefon. Io una m-am saturat de cocalari, de pitzipoance, de vecinii manelisti si infractori, de politia care nu le face nimic, de taranii care parcheaza pe locul meu, de cei care nu te lasa sa vezi in liniste un film la mall, de ciini care sunt cu zecile in parcul de linga casa, unde eu vreau sa imi plimb copilul, de cei care ma inghesuie la coada, desi coada e de 2 persoane,etc,etc. As putea sa scriu pina miine dimineata. La inceput, tratam cu umor. Dar e din ce in ce mai rau. Nu ma poti convinge...ce sa schimb? cum sa schimbi oamenii? nu exista zi lasata de la Dumnezeu, sa nu ma agreseze ceva sau cineva. In trafic, pe scara, la mine acasa, la banca. Poate ca sunt imatura...dar te rog sa ma crezi ca sunt momente, cind ma gindesc ca a fost un mare egoism din partea mea sa fac un copil in Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt convinsa ca si Brasovul spre exemplu, are partile lui rele....dar Bucurestiul e in metastaza!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. mda, asa e in metastaza cum zici tu... problema e ca pe langa oameni ca tine, multi de altfel care au venit aici, au venit de zece ori mai multe scursuri de pe la dalga si cucuietii din deal.

    astia sunt problema. luati-ma drept sovina sau cum vreti, dar asta e problema orasului asta! ca au venit prea multe mizerii de prin toate satele limitrofe. iar eu imi vreau orasul curatat de oamenii astia!

    si cred ca la fel e si in brasov, si in cluj, si in alte orase, numai ca acolo, chiar si oamenii de la tara inca mai au ceva ce se numeste bun simt pe care muntenii, moldovenii si cu oltenii nu l-au avut niciodata!

    eh, si acum mi-am pus blogosfera in cap!

    RăspundețiȘtergere
  7. Esti foarte pronita.

    Scuza-mi manierele. Sunt Delia, prima data in casa ta.

    Eu sunt din Sibiu si nu ma vad traind in Bucuresti. Pentru ca e o cu totul alta lume.

    RăspundețiȘtergere
  8. Bogdana- ma bucur ca gandesti ca mine. ma speriasem ca te-am suparat. Ai dreptate! Nu bucurestiul e de vina ci copulatia migratoare. Cit despre blogosfera pe care ti-ai urcat-o in cap...come on! blogerii care te intereseaza pe tine, cred ca iti inteleg perfect punctul de vdere.

    Delia - Bine ai venit! Iti admir intelepciunea! Pe mine, amintirile urite si foamea de meserie adevarata m-au facut sa vin aici. Apoi, am inceput sa castig niste bani, pe care in Brasov probabil nu i-as cistiga niciodata. Si uite asta e cercul meu vicios:(

    RăspundețiȘtergere
  9. Fifi, nu e vorba de intelepciune. Doar o incompatibilitate intre mine si mult ravnita capitala. ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. eu am buletin de mures si nu am de gand sa il schimb pana nu expira :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. dragelor, sunteti foarte destepte, amindoua:)

    RăspundețiȘtergere
  12. cred că toate celelalte oraşe sunt cu mult mai civilizate decât Bucureştiul...Dar, hai mă Fifi...că şi Bucureştiul ăsta are părţile lui frumoase. Uite, de exemplu, atunci când la Bucureşti înfloresc teii, la Braşov încă miroase a iarnă :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Are, clar. Pacat ca sunt populate:) am si eu locurile mele preferate: carturesti, rendez vous, strabucksul din victoriei, parcul bordei...DAR, daca e sa faci proportie iti da cu minus. Da ce sa ne facem teo daca ne-am vindut sufletele pentru bani?

    RăspundețiȘtergere