miercuri, 14 iulie 2010

Vai de trenurile noastre!


foto: Ionut Marinca

Rapidul 831 e anunţat că pleacă din Gara de nord la 8.30. E sâmbătă dimineaţa şi mă trezesc cu greu. Alerg la gara, iau bilet pe fuga si ma urc in tren. Vagonul e plin ochi. Un sfert dintre călători sunt străini. Îi ghiceşti, chiar dacă nu vorbesc, după cum sunt îmbrăcaţi, după cartea cu Dracula pe care o au în mână şi după calmul şi zîmbetul pe care le afişează.

Trenul pleacă cu 5 minute întârziere. Un cuplu trecut de prima tinerete se agită, se plimbă de colo colo. Oamenii nu îşi găsesc locurile. Se aşază lîngă mine. Vine controlorul: Nu vă supăraţi locurile 84 şi 86 unde sunt? Naşul ridică neputincios din umeri şi se apucă de căutat. Locurile...care nu există...

După Comarnic facem prima oprire. Stăm în câmp vreo 40 de minute. Imediat după Sinaia mai stăm vreun sfert de oră. Şi înainte de Predeal iar ne oprim. Oamenii din vagon, plecati cu zâmbetul pe buze din Bucureşti, devin nerăbdători, apoi nervoşi. Naşul ridică din umeri. Ce să le spună? De 2 ani se întâmplă la fel. Zi de zi, trenurile fac până la braşov 4 ore- 4 ore şi jumătate. 160 de km. Indiferent dacă te urci în accelerat, rapid sau intercity. Şi asta pentru că se lucrează la modernizarea căii ferate.

Ieri, aflu cu stupoare că ministrul Berceanu s-a gândit să le ceară ceferiştilor bani din salariu pentru aceste lucrări. Ce situaţie! Cum de nu s-a gândit nimeni la asta până acum? Te doare mintea...

Până una alta, am o întrebare. Dacă în fiecare zi trenurile fac atâtea ore până la Braşov, de ce nu se schimbă mersul trenurilor? Să stii de când te urci că drumlul e lung, lung, lung!

N-ar fi mai corect aşa?

6 comentarii:

  1. Ce ar trebui sa fie corect, la noi a ajuns de domeniul trecutului. Ne scarpinam invers, ne chinuim sa ajungem la nas. Asa suntem noi, desi se spune ca aveam o scoala buna si ca invatam mult mai mult decat cei din alte tari. Pesemne ca ei invatau cum sa se descurce in situatii de criza financiara si.... de alte feluri. Nu stiu ce-i mai rau. Ca suntem constienti ca facem prostii si nu suntem in stare sa ne administram sau ca suntem inconstienti ca suntem constienti. Whatever.... Nimic nu o sa ne mai mire, in curand. Vom lua de etalon rateul sau vom considera ca, deh, asta e, nu trebuie sa ne mai miram. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu daca de domeniul trecutului sau de domeniul viitorului. Multe lucruri par desprinse din filmele sf dar si mai multe parca sunt dintr-un film bulgaresc. La treaba cu mirarea nu sunt de acord cu tine. Mereu spunem ca nu ne mai miră mimic, dar zi de zi ne miram de tot ce se intimpla....

    RăspundețiȘtergere
  3. personalul 5009-bucuresti nord-buzau..128 km..3 ore;intercity,rapid sau accelerat aproape 2 ore..

    RăspundețiȘtergere
  4. Vaiii, Fifi ce ma bucur ca mai gandeste cineva ca mine. Si eu ma intreb de ce daca zi de zi fara greseala, trenul are o ora si ceva intarziere pana la Brasov, nu se schimba mersul trenurilor si nu se afiseaza ora reala? Si de ce se schimba doar o data pe an?! Daca e un accident si calea ferata in reparatii care dureaza uneori si 6 luni, de ce sa nu stie omu' ca face trenul 8 ore in loc de 6???

    Hai ca m-am revoltat! Mi-am adus aminte cate ore pierd in trenuri cand vreau sa scap de Bucuresti si ma deprim!

    RăspundețiȘtergere
  5. Yoana - e o situatie generala cu mersul trenurilor cred:(

    Maria - cea mai tare faza e ca in gara Brasov una din vocile care ne anunta trenurile....a plecat din tara de 10 ani!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu mirarea nu se face nimic! De ce suntem constienti? De nimic! Fiindca ne complacem! Dureaza 4 ore? Asta e! De cati ani se lucreaza la calea ferata respectiva? Cati km de sine sunt? Cat se rezolva saptamanal? Scazand zilele cand nu-ti permit conditiile meteo sa lucrezi, ce productivitate si randament rezulta?????? Spre egal cu zero! Suntem un neam de mesterul Manole! Se surpa zidul si noi tot refacem, in van. Si aducem si ofranda suprema: neamul romanesc!
    initiative cetatenesti se fac pentru pampleziruri. Adica ideile sunt bunicele dar lumea le ia drept fun. Cu bicileta prin oras, mai mult verde, etc. La chestii serioase se baga cineva? Sa vada de ce isi bate x joc de banii contribuabililor? Exista vreun mare maestru avocat care sa faca consiliere pentru vreo organizatie cetateneasca? Presiunea maselor e tot ceva genul "mai tragem candva inca o revolutie!"

    RăspundețiȘtergere