sâmbătă, 5 septembrie 2009

Asta nu e România mea!

Nu am emigrat pentru că nu înţelegeam de ce trebuie să fac asta. Aveam 18 ani si simţeam că România e cel mai frumos loc de pe pământ şi nicăieri în lumea asta nu mai poţi găsi aşa oameni adevăraţi...Credeam că totul ţine de bani şi de poziţie. În mintea mea, era clar: dacă o să am cash, gata, vine si zenul! Nu înţelegeam de ce oameni bogaţi fug. Ce proşti...să ai tu vilă şi să pleci din România! Nişte dobitoci!

Au trecut mai mult de 15 ani. Profesional si material am ajuns unde vroiam. Sau, mă rog, aproape:))

Am un bărbat care de 2 ani nu se mai uită la ştiri. Nu ştie şi nici nu vrea să mai ştie nimic din ce se întâmplă. Cenzură totală. Autocenzură. Nu înţelege cum pot sta eu toată ziua cu Antena 3 mergând pe post de radio.
Am un copil care atunci cînd am avut o problema a trebuit să găsesc o pilă ca să se uite cineva la el.
Am un tată, care, după 38 de ani de muncă rămâne doar cu un gust amar şi o pensie jenantă.
Am un tată socru, care, după 20 de ani de muncă în condiţii extreme, în frig si ploaie, pe santier naval, primeste pensie de boală... 5 milioane.

Mă uitam zilele trecute la Alexandra Svet, fata superbă, cu manifestul ei curajos. Asta nu e România noastră! Ok, sunt de acord, surioară, că nici a mea nu prea mai e. Că e cam bătrână şi cam nasoală. Şi are cancer. Metastază. Că au smuls cretinii ăştia carnea de pe ea.

Am si eu motivele mele:

- politicienii...care politicieni?
- 85% ajutor de la stat pentru 2 ani. ok, da de fapt nu chiar 85 ci mai cu limita, că dacă ai prea multă carte si ai ramas fara ficat ca sa ajungi la un salariu mai bun, nasol!
- dacă dai să te urci cu căruciorul cu bebe în autobuz lumea se uită la tine de parcă ai vrea să te urci cu un bivol.
- Paula Selling cântă cu Salam.
- îi spălăm scena madonnei cu apă plată şi ea vine şi ne explică să nu mai discriminăm ( da de ce plm nu le-ai donat apa ta, plată, chambrată, dacă mori de grija lor? )
- pe stradă oamenii sunt din ce în ce mai sleiţi. Politica e: no smile, pliz!
- în centrul vechi unde e frumos şi au apărut terase ca la Paris... miroase a pishat!, scuze, dar chiar azi am luat o mostră de aer de pe lipscani.
- u2 nu vine să cânte aici, că nu are unde. Poate vă pare un motiv stupid, da pentru mine e important.
- Andre rieu nu vine să cânte aici pentru că omu are o singură condiţie: 10 mii de locuri jos. ha,ha...ce glumă bună:).
- nu pot să îmi iau bicicletă pentru că nu am unde să o ţin. balcon nu am şi pe scară nu pot să o las că mi-o fură. şi nu, nu contează lanţul! Oricum la ce trasee am eu de făcut, dacă nu îmi fură nimeni bitza, mă omoara dracu' vreun logan!
- aş vrea să pot respira. nu prea pot, că nu am aer. la propriu.
- pur şi simplu aş vrea să nu mă mai uit la badea. Da nu pot. Mă regăsesc în toate frustrările lui. E ca filmele alea străine. Mă identific cu personajul:))))
- si nici la dana grecu aş vrea sa nu mă mai uit! E naşa mea da, FRATEEE, NU intelege nimic. Pentru ca nu ai cum sa intelegi. Mintea refuza sa creada cretinitatile pe care le debiteaza cei mulţi în platou.
- la marele magazin Real, singurl cd securizat, inchis in cusca de plastic, e istoria manelelor.
- as vrea sa nu ma mai uit cu jind la blogul alinei din australia, al ceskai din germania. As vrea sa am povesti frumoase si curate si fara cinisme ca ale lor.
- drumul de la Bucureşti la Braşov durează intre 3 ore si 5 ore jumate. Cu masina. Cu trenul 3-4 ore. Sunt 160 de km. Atât!
- tomberoane separate pentru plastic, hârtie si sticle pe care cretinii le varsă în aceeaşi maşină de colectare.
- Talente fara numar, Fara sâni nu există paradis, Otv, cercei mari de aur gen spirală

Asta nu e România mea. E adevărat. E România lor. Semnez şi eu manifestul vieţii. Mi-a plăcut Alexandra. Siguranţa ei la Gâdea în platou în cusca plină de cinici şi total pragmatici. Azi chiar mă gândeam: cum ar fi să fie altfel?

Până atunci, noi, minoritarii... ne roadem unghiile şi ne gândim cum să ne facem o căsuţă eco din lemn, sau chiar din pământ, cu acoperiş de stuf. Atât.
Bărbatul meu are dreptate: putem dormi liniştiţi, nici dracu nu o să ne fure . O să spună fratele meu român: uite băh, sărăciile... n-a avut bani dă cărămidă şi dă ţigle. Ce ţărani!

10 comentarii:

  1. Subscriu. Macar pentru copii nostri merita sa ne revoltam.

    RăspundețiȘtergere
  2. Te-ai gândit vreodată că e un act de egosim să faci un copil în lumea asta românească?

    RăspundețiȘtergere
  3. Fifi,
    ce pot sa spun? Decat ca te inteleg? Te inteleg si mai mult de cand sunt mama? Poate si revolta e mai mare de cand am adus copii pe lume? Care, da, parca sunt chiar doua lumi diferite, parca vorbim de planete diferite. Am gandit la fel ca tine cand eram acasa... inca gandesc asa. E revoltator cum unii ne distorsioneaza lumea noastra, romaneasca...
    In vara am avut impresia ca am venit in vizita intr-un desen animat. Unde imaginile se distorsionau ca in oglinzile alea de la balci, se scurgeau pe asfaltul incins si mai incolo rasareau iar si iar si iar. O sa sune cinic dar daca nu vrem sa asistam la parastasul lumii romanesti asa cum ar fi normal sa fie ea azi .....trebuie facut ceva. Si acel ceva nu e fuga. Nu vreau sa para ca tin prelegeri de-aici unde e cald si bine, dar .....rezistati! Trebuie sa iesim la capatul acestei gauri negre si sa ne reluam drumul intrerupt undeva in vremuri interbelice....
    Isi poate cineva imagina cum ar fi Romania azi daca in 1990 am fi reusit sa innodam istoria de-acolo unde era inainte sa inceapa sa putrezeasca tara?

    RăspundețiȘtergere
  4. Of, nici a mea nu e...Si eu ma regasesc in frustraile lui Mircea Badea...Si eu am un copil si de cand era inca in burtica ma gandesc cu fericire ca o sa mearga la bursa in America si o sa ramana acolo! Chiar daca o sa mor de dorul lui. Nici nu am indraznit pana acum sa ma urc in autobuz cu caruciorul - mi-e teama ca nu o sa astepte soferul pana reusesc eu sa urc si o sa sara toata lumea pe mine ca-i tin in loc, si ca-i inghesui ...Abia am loc sa ma strecor cu carutul pe trotuar, printre zecile de masini si pietari si vanzatori ambulanti. In parc, unele mamici arunca pachetul de tigari pe jos, dupa ce scot o ultima tigara si o pufaie nonsalant in nasul copiilor din jur (ai lor si ai altora, si al meu). Cand eram insarcinata, in metrou imi dadeau locul rareori, doar femei in jur de 50 de ani. Mi-as plimba copilul prin Centrul Istoric dar....nu am cum! Pe podetele improvizate din scanduri subrede si stirbe tre' sa faci echilibristica sa nu cazi cu nasul in tarana scormonita parca de niste cartite enorme. "Traim in Romania si asta...."

    RăspundețiȘtergere
  5. Fifeta

    poate ca o sa ai casuta cu stuf. Ah, daca am vedea toate imbecilitatile din jur... Am lua-o razna. E clar.

    Nu stiu. Nu stiu cum e mai bine.

    Eu nu cred ca as putea sa traiesc departe de aici.

    Adica as putea dar numai cu o conditie sa stau intr-o casa pe malul marii si sa fie cald, cald mereu....

    RăspundețiȘtergere
  6. :( e sambata seara, eu ma uit la fr cu ro si mai am de adaugat n motive la lista ta :((((

    RăspundețiȘtergere
  7. Ceska - cred ca e cumplit sa te intorci cu dor de acasa si sa vezi ca lucrurile nu s-au schimbat. Sau poate ca s-au schimbat in rau :(

    Adela- ...si asta ne ocupa tot timpul!

    Nico - cla, sa fie cald, si cum iesi in casa sa fie o alee inainte sa intri pe plaja si acolo sa fie niste boutiquri mici,mici,mici. Vreo 10. Si sa aiba toate o firma unica: SHOES!!!

    Bogdana - am momente din astea când mă apucă ura de clasă. Nu prea vorbesc despre ele. Dar acum nu imi mai trece de ceva vreme...

    RăspundețiȘtergere
  8. 96% de acord cu parerile tale fifoix.
    dar .... de ce-ai bagat-o in toata povestea asta pe alexandra svet ??
    c’mooon ... lasand la o parte faptul ca am cunoscut-o personal in tinerete, singurul ei merit e ca arata cum arata.

    uite 2 articole f interesante

    http://www.rezistenta.net/2009/08/manifestul-pr-istei-crizate.html

    http://www.rezistenta.net/2009/09/cine-e-in-spatelealexandrei-svet-se.html

    anyway, ideea postului tau era alta, buna la baza; eu m-am focusat pe svet.
    respect
    je, Benjamin Burton

    RăspundețiȘtergere
  9. madam,

    imi doresc o casuta sub forma de ciuperca , cum era intr-o carticica de colorat din copilaria mea ... cand l-am intrebat pe P ce casuta isi doreste am ramas muta de uimire : "vleau o casuta sub forma de steluta ...ba nu .....vreau o casuta sub forma de ciuperca ... " no comment ..... nu vreau sa cred ca si visele se transmit genetic .... O ZI BUNA !

    RăspundețiȘtergere
  10. Esti tare...am ras si m-am intristat la prezentarea facuta patriei. Grele pe la noi,nimeni nu ne baga-n seama si nu ne scoate din rahat. Sper doar sa stiu sa-mi educ odrasla in asa fel incat sa vina doar in vizita la muma-sa in romanica.

    RăspundețiȘtergere